tiistai 3. tammikuuta 2012

“Isä, voiko ikävään kuolla?”

En ole kirjoittanut sinusta pitkään aikaan. Olen välillisesti muotoillut tunteitani milloin runoin ja milloin proosan kirjaimin. Olen unohtanut kirjoittaa jouluisista kuusenhakureissuista Korpilahdelle. Olen unohtanut kirjoittaa pelireissuista. Olen unohtanut kirjoittaa kesälomista ja asuntovaunuelämästä. Olen unohtanut kirjoittaa hiihtoreissusta, siitä yhdestä Sippulanniemessä, jonka muistan. Se oli hyvä lenkki, vaikka aluksi vastustelin lähtemistä. Kaaduin siinä isossa mäessä. Ei sattunut. Sinä taisit mennä edeltä. Jouduit odottamaan minua useasti. Hetkittäin minä pidin vauhtia yllä. Erikoista, että tuo yksi lenkki, josta on aikaa kulunut jo yli kymmenen vuotta, on juurtunut mieleeni näin voimakkaasti. Muistan sinun sinisen ulkoilupuvun. Voitelit pihassa molempien sukset. Se taisi olla sunnuntai iltapäivä, ulkona taisi jo hämärtää. Tungosta ladulla ei ollut. Taidettiin valita perinteinen tyyli. En ikinä kiittänyt hiihtoseurasta. Kiitän nyt, vaikka onko sillä enää mitään merkitystä. Kiitos iskä! Lohtu on laiha.  

Ylim.nasta: autopaikat/lähtö. Keskim.nasta: lenkin loppusuora. Alim.nasta: pitkä alamäki, jossa kaaduin
.

 

Ikävä. Ikävästä olen kirjoittanut paljon ja kirjoitan lisää. Ikävä parisuhteessa on yleensä mukava asia. Toista on kiva ikävöidä, se kertoo välittämisestä, tunteista toista kohtaan. Ikävä helpottuu kun nähdään. Ikävä helpottuu kun kuulee toisen äänen. Ikävä lakkaa (useimmiten, ainakin hetkellisesti) kun tuntee toisen kosketuksen. Harvemmin ikävää pääsee syntymään jos asut rakkaasi kanssa samassa kodissa. Ikävöiminen on stressaava olotila elää. Ikävä ei jätä mieltä koskaan rauhaan vaikka nauraisit tai nauttisit elämästä. On aina se tyhjä tunne sisällä. On aina se jokin, mikä muistuttaa hänestä tai hänen poissaolosta elämässäni. On ikävä. Ikävä ei hellitä kirjoittamalla. Ikävää ei pysty unohtamaan koska en pysty tai halua unohtaa häntä. Ikävä ei hellitä vaikka en siitä kirjoittaisi. Kirjoitan kai, että ymmärtäisin ja hyväksyisin itseni tällaisena kuin nyt olen.  

 

Olen ikävöinyt yhtä ihmistä niin paljon, että en ole pystynyt ikävöimään muita läheisiä: perhettä tai ystäviä, eläviä tai jo poismenneitä. Ikään kuin sisälläni ei enää ole tilaa ikävöidä kuin sitä yhtä, isää. Vaikka taannoin kirjoitin valinneeni Rauhan, en Ikävää ole pystynyt sivuuttaa. Ikävä häiritsee keskittymistä. Voin istua tunteja sohvalla ja vain katsella ulos pimentyvää iltaa. Mietin missä olet, kuinka saisin yhteyden sinuun? Kuuletko minua? Tapasitko kaikki kuolleet läheiset, kun poistuit täältä? Tapasitko äitisi kun poistuit täältä? Miltä kuolema tuntuu? Miltä tuntuu, kun elämä viedään pois? Lääkäri, se musta enkeli, kuoleman viestintuoja. Paholainen ja auttaja samassa valkoisessa takissa. Kuinka kieroa. 

 

Entä kun ikävä ei koskaan lakkaa? Entä kun ikävä ei koskaan hellitä? Entä kun ikävä vain kasvaa? Mitä tehdä ikävälle, jota ei itse pysty hallita? Miten jaksaa elää pohjattoman ikävän kanssa? Voiko ikävään sairastua? Voiko ikävään kuolla?

2 kommenttia:

  1. Kyllä se ikävä hellittää. On hyvä että toinen on sydämessa ja pysyy siellä. Ei kannata ikävöidä liikaa, koska sitä toinen tuskin haluaisi. Täytyy vaan yrittää elää ikävän kanssa ja mennä päivä päivältä eteenpäin.

    VastaaPoista
  2. Niin. Lähelle totuutta pääsit kommentilla: "..koska sitä toinen tuskin haluaisi." Mielestäni se mitä kannattaa ja ei kannata, ei ole täysin minusta itsestäni kiinni. Alitajuntani tekee öisin kovasti töitä pitääkseen tämän läheisen elämässäni mukana. Aivan kuten tekstissä kirjoitin, haluan sen myös tekevän niin. Joka päivä elän, en vain yritä, vaan elän ikävän kanssa, jos en sitä tekisi, en enää olisi täällä. Tästä minun elämästä kirjoitin, elämästä ikävän kanssa. Tiedän että ikävä hellittää, olen siitäkin kirjoittanut. Ikävä vaan ei ikinä tule lakkaamaan. Yritin saada mietteeni paremmin esille vertauksella: rakkausikävä kulminoituu kohtaamiseen, tämä ikävä-ikävä ei koskaan saa päätöstä ennen kuin minä olen tämän ajan jättänyt taakseni. Tämä ikävä matkaa niin elämän iloissa ja suruissa. Ikävän kanssa on raskasta elää kun se ei hetkeksikään mene pois, hellittää kyllä mutta on minussa joka hetki. Mitä minä yritän tehdä, on välttyä katkeroitumasta elämälle, siksi en kirjoita jos sitä jos tätä. Tyydyn sanomaan elämä on epäreilua ja Sen kanssa on opittava elämään.

    Kaikki tämä on niin ristiriitaista, haluaisin kovasti selittää ja tulla ymmärretyksi mutta toisaalta olen vahvasti tätä mieltä (Song of myself lyriikka: Stop saying "I know how you feel". How could anyone know how another feels?

    Kiitos kommentista Anonyymi. Ajatuksia ja mietteitä muiden on aina yhtä mukava saada!

    VastaaPoista